Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbki cielęce podane z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki
Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jednocześnie na drugiej patelni podsmażyć białą cebulę i pieczarki, podlać białym winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec smażenia dodać przekrojone na pół pomidory cherry.
Czerwoną cebulę, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki (julienne), delikatnie wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i posiekanej natki pietruszki.
Wątróbkę ułożyć na talerzach, osolić, posypać obficie pieczarkami z cebulą i pomidorami cherry. Podawać z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki.