Przepis i sposób przygotowania na: Bogdanownik
wanili?. Rozpu?ci? ?elatyn? w szklance gor?cego (ale nie wrz?cego) mleka, sch?odzi? i
powoli wlewa? do masy, nie przerywaj?c ucierania. Doda? ubit? na sztywno pian? z
bia?ek, rodzynki i do wyboru: zmiksowanego banana - je?li wybrali?my wariant bananowy
- lub alkohol (wlewaj?c go po kilka kropli) - je?li wolimy wariant z alkoholem. Wymiesza?.
?eby przyrz?dzi? deser o smaku orzechowym, najpierw trzeba utrze? zmielone orzechy z
cz??ci? cukru, a nast?pnie, wci?? ucieraj?c, doda? mi?kkie mas?o, reszt? cukru i inne
sk?adniki w podanej wy?ej kolejno?ci. Po?ow? masy (bananowej, z alkoholem lub
orzechowej) umie?ci? w wysmarowanej mas?em tortownicy, tak aby przykry?a dno i
przylgn??a do ?cianek, a drug? po?ow? wymiesza? dok?adnie i szybko (bo masa mo?e ju?
zacz?? g?stnie?) z kakao. Wy?o?y? t? warstw? na poprzedni?. Na wierzchu mo?na
u?o?y? dowolne owoce (tylko nie kiwi, bo rozpuszcz? galaretk?!) i zala? galaretk?
przyrz?dzon? wed?ug przepisu na opakowaniu. Wstawi? do lodówki, ?eby zastyg?a.