Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bezą
225 g herbatników,
łyżka kakao,
4 łyżki margaryny
Nadzienie:
3 żółtka,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
600ml mleka,
100g mlecznej czekolady.
Beza:
3 białka,
100g cukru,
3/4 łyżeczki esencji waniliowej.
1. Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27 cm.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego ropzuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.
3. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w temp. 160st.