Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki czekoladowe z kokosową bitą śmietaną i truskawkami
Masło pokroić na drobniejsze kawałki. Przełożyć do rondla. Dodać czekoladę mleczną, kakao, mleko i 50 g cukru. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Przestudzić. Do masy czekoladowej wbić jaja, wlać maślankę i dodać przesianą mąkę. Połączyć składniki. Ciasto naleśnikowe wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto naleśnikowe wyjąć z lodówki i połączyć wodą mineralną gazowaną. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (patelnię można od czasu do czasu natłuścić masłem).
Każdy naleśnik smarować porcją kokosowej bitej śmietany. Na śmietanie ułożyć po kilka truskawek z syropu. Złożyć naleśniki w trójkąty i posypać cukrem pudrem (do dekoracji można również użyć syropu truskawkowego). Podawać na zimno.