Mięso nakłuć w kilku miejscach i wsadzić obrany czosnek. Posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Na patelni z oliwą obsmażyć dookoła. Włożyć do brytfanny, dodać ćwiartki 3 cebul, marchewkę pokrojoną w krążki i piec przykryte w 200 st. przez 2 godziny. Po 15 minutach dolać 1/2 szklanki wody i co następne 15 min. polewać mięso powstałym sosem. Po godzinie mięso obrócić. Gdy po upływie zaplanowanego czasu mięso będzie jeszcze twarde, dopiec przez ok. 30 minut. Wyjąć, chwilkę odczekać i kroić w poprzek włókien na plastry.
Sos cebulowy: Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na maśle, dodać 2 cebule pokrojone w plastry, posolić, popieprzyć, dolać 1/2 szkl. wody. Dusić pod przykryciem 20 minut, zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić i podgrzać mieszając.
Mięso podawać na gorącym talerzu, oblane sosem z pieczenia i sosem cebulowym podanym oddzielnie.