Przepis i sposób przygotowania na: Calzone ze szpinakiem
Szpinak bardzo dokładnie wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Ser mozarella zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do szpinaku i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.
Pieczarki umyć i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać pieczarki, smażyć i odparować z nadmiaru wody. Następnie dodać czosnek potem wlać śmietanę 18 %, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest potrzeba sos zaklepać zasmażką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć je i zostawić na 10 min. Kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła, na środek nałożyć dosyć duży kopiec farszu. Brzegi koła natrzeć wodą i sklejać przyduszając widelcem. Czynność powtórzyć z każdym pierogiem. Przed włożeniem do piekarnika pierogi należy nasmarować oliwą z oliwek i nakłuć je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220-240 stopni Celsjusza przez 15 do 20 min.