Przepis i sposób przygotowania na: Jagience kuleczki z sosem kolendrowym
Aby przygotować sos:
W blenderze mielimy 5 łyżek liści kolendry 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki,turecki,bałkański,)i jedną chili pozbawioną pestek,szczyptę soli i pieprzu.
Do kuleczek:
W blenderze mielimy imbir,czosnek,cebulę,resztę surowego chili i świeżej kolendry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy 3 łyżki jogurtu.Wsypujemy garam masala,kmin rzymski, pieprz cayenne,pieprz czarny i sól.Wszystko mieszamy i dodajemy mięso , Dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy je po kilka na raz na patelni z łyżką- dwiema oleju. Staramy się je delikatnie obracać gdyż są kruche.
Podajmy ciepłe polane sosem z plackami lub ryżem.