Sposób przygotowania

Jagnięcinę mielimy na dużych oczkach lub kupujemy mieloną.
Aby przygotować sos:
W blenderze mielimy 5 łyżek liści kolendry 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki,turecki,bałkański,)i jedną chili pozbawioną pestek,szczyptę soli i pieprzu.
Do kuleczek:
W blenderze mielimy imbir,czosnek,cebulę,resztę surowego chili i świeżej kolendry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy 3 łyżki jogurtu.Wsypujemy garam masala,kmin rzymski, pieprz cayenne,pieprz czarny i sól.Wszystko mieszamy i dodajemy mięso , Dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy je po kilka na raz na patelni z łyżką- dwiema oleju. Staramy się je delikatnie obracać gdyż są kruche.
Podajmy ciepłe polane sosem z plackami lub ryżem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Przepis na super placuszki z masą ziemniaczana widoczne na tym zdjęciu już niedługo :) Musze go tylko zrobić jeszcze raz bo mają skomplikowany proces zawijania i chała bym go udokumentować :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    ?wietne kuleczki, jagni?cina nie jest raczej popularna, czekam na przepis na placuszki
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    cudownie aromatyczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Na zdjęciu te kuleczki wyglądają smakowicie :) chętnie wypróbuję przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !