Sposób przygotowania

Na wstępie do wysokiego naczynia wbijamy 6 jaj i dodajemy 1 szklankę cukru, następnie miksujemy na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 12 płaskich łyżek stołowych mąki tortowej oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę, wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy biszkopt. Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 180 stopni, w którym przez ok. 30-35 minut pieczemy biszkopt. Biszkopt należy pozostawić do wystygnięcia. Zabieramy się za masę. Do garnka należy wlać 0,8 litra mleka i zagotować. Do szklanki wlewamy pozostałą część mleka i dodajemy 2 opakowania budyniu, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wysokiego naczynia wkładamy kostkę miękkiego masła i delikatnie miksujemy, do tak przygotowanego masła dodajemy po jednej łyżce budyniu, aż do wyczerpania się składnika, przy czym nie przestajemy miksować. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy 1 łyżkę stołową kakao i mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszą warstwę wykładamy masę jasną i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch wylewamy masę ciemną, wyrównujemy nożem, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ale pyszności
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    pyszotka, pyszotka:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    rewelacja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    roboking

    Wygląda bardzo ładnie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    kuszace

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !