Sposób przygotowania

Nalewki mają to do siebie, że trzeba na nie długo czekać. Nalewki robione tradycyjnym sposobem trwają nawet i rok czasu. Jak zrobić domowy trunek w krótkim czasie?
Używamy do tego owoców z puszki. Tylko trzeba wybrać takie, których sok jest bardzo słodki i dobrej jakości.
Ja wybrałam czarne porzeczki.
Do słoika wlewamy nasze owoce wraz z sokiem i zalewamy je spirytusem (lub jak ktoś woli słabsze-wódką). Odstawiamy na 2-4 tygodnie i nalewka gotowa! Tylko należy ją przefiltorwać, a owoce zjeść lub użyć do deseru;) W połowie czasu leżakowania ją smakujemy i ewentualnie, gdy nie jest zbyt słodka dosypujemy cukru wg uznania. Moja wyszła tak słodka, iż nie musiałam dodawać cukru.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    a później taka naleweczka w ładnej karafce to idealny prezent :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nie słyszałam jeszcze o takim pomyśle! wypróbuję!
  • -1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne, postaram sie wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    porzeczki z puszki? nie słyszałam o tym

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !