Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

\"Espresso\"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
100 gram
jajko
5 szt
cukier
225 gram
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mąka
1 szkl
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
serek mascarpone
220 gram
śmietana kremowa 30%
2 szkl
cukier waniliowy
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
wódka
2 łyżeczka
kawa zbożowa
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: \"Espresso\"

PRZYGOTOWANIE:

biszkopt Ubijamy żółtka z cukrem ze 100 gram . Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru czyli 50 gram i szczyptą soli. Do białek wlewamy masę żółtkową i ostrożnie mieszam Wsypuje mąkę przesianą z proszkiem i kakao, mieszam łyżką na koniec dodaje rozpuszczoną i ostudzoną Kasię . Wlewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min w temperaturze 180ºC. Następnie podzielić na 3 równe - szerokie pasy. Krem: 220g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Inki mlecznej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch: 1 szklanka ubitej śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego Nasączenie : 1/2 szklanki parzonej kawy Inki mlecznej (zimnej) 2 łyżeczki alkoholu Składniki na nasączenie połączyć razem. Serek utrzeć z cukrem. Żelatynę i kawę rozpuścić w miej więcej 1/3 szklanki wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, a na koniec powoli wlać rozpuszczoną kawę ( cały czas ubijając). Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Płaty biszkoptu nasączyć kawą Inką i przełożyć masą. Wierzch i boki przykryć ubitą śmietanką wymieszana ze szczypta kawy Inki mlecznej zmieni kolorek na łososiowy i Schłodzić w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.07.2012 07:44
wspaniałe
elaa 21.06.2012 09:27
pyszności
Anna133 12.03.2012 16:34
uwielbiam serek mascarpone
anna186 02.02.2012 20:26
pyszne
SmakolykiJoanny 01.02.2012 10:34
nie ścina
Anna133 20.01.2012 07:34
czy dodając śmietanę do mascarpone nie ścina ci się ?
treonina 13.01.2012 12:27
deser marzenie! wielki plus!
Kas2 13.01.2012 10:24
fanstastyczne ciasto
Monika111 13.01.2012 09:20
Pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak