Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem.
Podzielić na 4 części i dodać mąkę w 1/4 objętości ziemniaków,wbić jajko lekko osolić i zagnieść ciasto.Ciasto musi być elastyczne ,żeby się nie kruszyło i dlatego możemy je podlać odrobiną mleka.
Mięso z rosołu lub z gotowania innej zupy przekręcic przez maszynkę a cebulę drobno posiekac i podsmazyc na oleju.Wymieszać mięso z cebulą,doprawić na ostro pieprzem i solą.Jeżeli masa jest krucha dodac olej ze smażenia cebuli.
Z ciasta uformowac wałek,pociąć na jednakowej wielkości kawałki i każdą część rozklepać na dłoni robiąc placek.Nakładac farsz i zlepiec kluski.Gotowac w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać podsmazone na tłuszczu lub ze skwarkami a do popicia mozna podać barszczyk.
Smacznego!