Sposób przygotowania

Ser zmielić (lub rozgnieść dobrze), dodać do niego żółtka i łyżkę miękkiego masła i całość wymieszać. Z białek ubić pianę (ja dziś robiłam to ręcznie, ale oczywiście można za pomocą miksera! szybciej i bez wysiłku). Sztywną pianę dodać do sera i wymieszać lekko. Do otrzymanej masy dodać mąkę i szczyptę soli. Ponownie wymieszać. Na podsypanej mąką stolnicy formować wałki o grubości około 2-3 cm i kroić w \"skośne kawałki\". Gotować na lekko osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną lub bułką tartą zrumienioną na patelni i masłem i cukrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    tez takie robię choć ostatnio czytałam , że niektórzy leniwo robią z sera i ziemniaków :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mniam, to lubię.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mniam, to lubię.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    zjadłabym! i to podwójną porcję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubie to

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !