Wysypać na stolnicę mąkę, zrobić dołek, wlać wymieszane jajko, oliwę i ocet, posolić i dolać ok. 3/4 szklanki wody ciepłej. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w kulę i położyć na posypanym mąką talerzu, przykryte miską, na 1 godzinę. Na stół położyć drugi talerz obrócony dnem do góry, przykryć obrusem, posypać mąką. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na talerzu podobrusowym i od samego środka, rękoma posypanymi mąką, wyciągnąć ciasto do siebie, początkowo powoli, a później trochę energiczniej. Grubsze końce ciasta poza stołem obciąć. Wyciągnięte ciasto zostawić do przeschnięcia. Twaróg zmielić dodać żółtka, cukier i śmietanę, rozgnieść na gładką masę, dodać rodzynki i dodając ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać manną, nałożyć masę serową i zwijać ciasno, podnosząc 2 rogi obrusa. Końce zagiąć i w posmarowanej okrągłej foremce, zawinąć w ślimak, układając szwem do dołu. Piec ok. 30 minut w nagrzanym piecu, podlewając masłem. Podawać na ciepło pokrojony na kawałki i posypany cukrem pudrem.