Sposób przygotowania

Czosnek, liść laurowy i przekrojoną na pół cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę (1/2 szkl.) w wysokim garnku z przykrywką. Włożyć oczyszczoną, umytą i osuszoną kuropatwę, dusić przykrytą ok. 40 minut na słabym ogniu. Dolać wino i zdjąć z gazu. Gdy trochę ostygnie wyjąć ptaka ,a resztę zmiksować. Dodać resztę oliwy, zagrzać i dodać ćwiartki pomidorów bez skórki i pestek. Dusić na słabym gazie ok. 5 minut. Włożyć podzieloną kuropatwę, dolać 1,5 l wody i zredukować objętość płynu do 1,23 l ( niecałe 5 szklanek) :). Wrzucić ryż i gotować pod przykryciem do miękkości. Potrawa ma przypominać gęstą, domową zupę, nie to co na mieście. Podawać gorącą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !