Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie kawowe mini - ptysie z mascarpone
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka z połowy laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w naparze z kawy, podgrzewając aby nie było grudek ale nie zagotować. Cienkim strumieniem dodać do śmietany napar kawy z żelatyną, ubijając mikserem na średnich obrotach. Do powstałej masy dodać mascarpone i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wstawić do lodówki.
Do masy z margaryny i mąki wbijać po kolei 4 jajka i ucierać do powstania gładkiej, tłustej masy. Masę włożyć do szprycy i nakładać porcje ok. 2,5 cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zostawiać około 3 cm odstępy pomiędzy porcjami ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 st. i piec około 20 minut aż będą rumiane i suche.
Po upieczeniu ptysie wystudzić, krem włożyć do szprycy i nadziewać ptysie od spodu do wypełnienia kremem. 4 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę likieru wymieszać na gęsty lukier, polać ptysie i odstawić do lodówki najlepiej na noc.