Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z różową pianką
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką). Resztę ciasta ponownie owinąć folią i włóż do lodówki. Schładzać je jeszcze godzinę.
Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle z resztą cukru. Posypać cynamonem i odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kisiel truskawkowy i jeszcze chwilę ubijać energicznie wszystko razem. Piana powinna zabarwić się na jednolity różowy kolor.
Na ułożone w blasze ciasto wyłożyć jabłka, następnie ubite na sztywno białka z kisielem. Odłożoną porcję ciasta wyjąć z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na pianę.