Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe serowo- agrestowe
Tłuszcz rozpuścić. 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, żółtko dodać do ciasta. Dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na kolejne 30 minut.
Ser utrzeć z jajkiem, resztą cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.
Tortownicę wyłożyć papierem a następnie wyłożyć rozwałkowane ciasto. Odstawić na 15 minut.
Masę serową wyłożyć na ciasto pozostawiając ok. 2 cm brzeg. Piec ok. 25-40 minut w temp. 175 stopni.
Agrest przebrać, umyć i osuszyć. Budyń dokładnie rozmieszać w 2-3 łyżkach soku jabłkowego. 250 ml soku, 5 łyżek cukru oraz agrest zagotować. Dodać budyń i gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając.
Po przestudzeniu wyłożyć na ciasto.