Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo orzechowe ciacho
2 łyzki śmietany
2 łyżki cukru i kakao
orzechy laskowe do ozdoby
Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia ,a na końcu kawę. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z przygotowanym ciastem. Formę keksówkę 30 cm smarujemy margaryną i obsypujemy delikatnie mąką. Przekładamy przygotowane ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 25 minut.
Polewa:
Śmietanę z cukrem i kakao podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia cukru i dokładnym połączeniu składników.
Ciasto po upieczeniu wykładamy z formy, studzimy.
Kroimy na 1,5 cm plastry.
Smarujemy każdy kawałek ciasta polewą i ozdabiamy pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi, gdy nie mamy laskowych.