Sposób przygotowania

Bakłażany obrać w pionowe paski. Pokroić je wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Posolić i odstawić do odcieknięcia na ok. 15 minut (w ten sposób usuwa się z nich gorycz). Paprykę pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm. Podsmażyć ją do miękkości i odcedzając z oliwy przełożyć do rondla. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na pozostałej oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać pomidory do cebuli i smażyć je razem jeszcze przez chwilę, a następnie przełożyć je do rondla z papryką. Bakłażany dokładnie podsmażyć z obu stron do miękkości. Odcedzając z oliwy, przełożyć je do rondla z pozostałymi jarzynami. Całość posolić i popieprzyć do smaku. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Odstawić do ostygnięcia. Do zimnych już jarzyn dodać zmiażdżony czosnek do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i podawać na zimno, ew. po podgrzaniu jako dodatek do gorących dań. Uwaga: ważne, żeby wraz z jarzynami do rondla trafiło jak najmniej oliwy ze smażenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !