Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z serem i wiśniami
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z 50 g cukru na sztywną pianę.
50 g miękkiego masła utrzeć z 50 g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Dodać żółtka, ser i kaszę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę do tarty. Pianę z białek delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na spód ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 stopni. Ostudzić. Wyłożyć wydrylowane owoce. Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami cukru. Stopniowo dolać sok wiśniowy i całość zagotować. Przestudzić i tężejącą wylać na owoce. Odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany i wierzch posypać kakao.