Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

makowiec z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak
2 szklanki
mleko
1 szklanka
woda
1 szklanka
cukier
1 szklanka
jajko
4 szt
masło
1/2 kostki
jabłka
1,5 kg
kasza manna
6 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
rodzynki
1/2 szklanki
migdały
1/2 szklanki
aromat pomarańczowy
kilka kropli
polewa biała

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec z jabłkami

Mak zalewamy szklanką mleka wymieszaną z wodą i gotujemy pół godziny a następnie osączamy i mielimy.Masło ubijamy z cukrem i żółtkami,jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Masę maślaną łączymy z makiem jabłkami kaszą proszkiem do pieczenia aromatem i bakaliami,na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek.Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksowej blaszki i pieczemy 50 minut w 200 stopniach.Kiedy ciasto ostygnie wyjmujemy je na talerz i polewamy białą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 13.04.2012 07:21
super połączenie
Norgiusz 13.04.2012 07:21
super połączenie
kriso 06.01.2012 21:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak