Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

lwie głowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa
60 dkg
sos sojowy
3 łyżki
sól
1 łyzeczka
Sklep Prymat
wódka
2 łyżki
ząbki czosnku
3 szt
imbir
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
1,5 łyżki
pieczarki
8 szt
szpinak
30 dkg
smalec
3 łyżki
olej do smażenia
do smaku
cebula
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: lwie głowy

Zmielić mięso maszynką o większych oczkach, pomieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką wody, 1 łyżką wódki, 1/2 łyżeczki soli, 1 posiekaną cebulą, roztartym ząbkiem czosnku, połową porcji imbiru i mąką ziemniaczaną. Wyrobić jednolitą masę i formować 4 pulpety. W głębokim garnku rozgrzać olej i zanurzyć w nim pulpety ułożone w koszyku do frytek na 2,5 min. Wyjąć osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia, dolać2,5 szklanki wody, dolać resztę sosu sojowego, cebuli, czosnku i imbiru. Piec 50min w temp 180st. W garnku rozgrzać 2 łyżki smalcu i dodać oczyszczony, umyty i przepłukany szpinak, smażyć 3 min., wyjąć, osuszyć i podłożyć pod pulpety. resztę smalcu rozgrzać i usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Włożyć do mięsa, wlać resztę wódki i piec 15 minut. Na gorącym półmisku położyć najpierw szpinak, później pulpety. Do sosu wytworzonego podczas pieczenia dolać1 łyżkę wody wymieszaną z 1 łyzeczką mąki ziemniaczanej, podgrzewać aż zgestnieje, polac pulpety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 07.05.2012 15:57
bardzo ciekawy przepis
mariel78 07.05.2012 15:57
bardzo ciekawy przepis
Marzena34 20.04.2012 19:00
pyszne
krokodyl 27.02.2012 18:43
dzięki za komentarze.
gusia1000 23.02.2012 22:54
Zgadzam się, fajna nazwa jedzenia.
stokrotka 05.01.2012 16:43
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak