Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem na piwie
Do garnka wlewamy miód, piwo. Wsypujemy 7,5 dag cukru i przyprawę do piernika. Ciągle mieszajac doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wysygnięcia.
Biąłka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy z 7,5 dag cukru. Do masy jajecznej powoli wlewamy przestudzoną masę piwno- miodową i porcjami wsypujemy mąkę z makiem. Dokładnie wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łaczymy z ciastem.
Bakalie opruszamy mąką, dodajemy do ciasta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut.
2 łyzki masła rozpuszczamy , dodajemy 6 łyzek cukru, cukier waniliowy, kakao. Wlewamy mleko. Wszystko razem gotujemy mieszając aż zgęstnieje. Studzimy. Polewamy ciaaasto.
Smacznego:-)))