Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
2. W szkl. mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    pyszne słodkości :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    wspaniałości , muszę je w końcu zrobić , dzieci by były zachwycone :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Fajnie wyszły te grzybki, też takie robię i dzieci zawsze są zachwycone.
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ja robiłam pierwszy raz, ale na Święta już była powtórka:)Bo rodzinka była zachwycona:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    U mnie zawsze są na szkolne imprezki :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka107

    Super wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepiękne :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    zmylił mnie tytuł przepisu, ale efekt już nie :) świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !