Sposób przygotowania

Upiec biszkopt (przepis podstawowy podałam w innym przepisie). Ciasto bakaliowe: Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać rodzynki, kokos, orzechy, ciastko, mąkę krupczatkę z proszkiem. Wymieszać i upiec placek. Masa: Z mleka, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Tj. odlać pół szklanki mleka - rozmieszać w nim mąki z cukrem. Resztę mleka zagotować. Dodać wymieszane składniki. Zagotować. Wystudzić. Następnie utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać do tego budyń. Biszkopt przekroić na połowę. Na pierwszą część dodać połowę masy, przykryć ciastem bakaliowym, na to wyłożyć resztę masy i przykryć biszkoptem. Polać polewą. SMACZNEGO!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    freekate

    Fajne, ale mam pytanie jeśli można: w każdym znanym mi przepisie na domowy budyń są jajka lub żółtka, tutaj nie. Czy masa taka różni się czymś od tego co znam? Smakiem, konsystencją, właściwościami przy ubijaniu kremu później? Pozdrawiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    Przyznam się, że zawsze tak robię, więc sama nie wiem czy się czymś różni :) spróbuję zrobić z jajkiem i zobaczę :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    chociaż robiłam taki budyń domowy z jajkiem, ale to był smakowy budyń i trochę inny - miał wyjść rzadszy, bo nie miksowało się go masłem. wydaje mi się, że był bardziej... elastyczny :) ale taki budyń do masy do ciasta zawsze robię bez jajka i chyba spróbuję z... :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    chociaż robiłam taki budyń domowy z jajkiem, ale to był smakowy budyń i trochę inny - miał wyjść rzadszy, bo nie miksowało się go masłem. wydaje mi się, że był bardziej... elastyczny :) ale taki budyń do masy do ciasta zawsze robię bez jajka i chyba spróbuję z... :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    freekate

    dzięki za odpowiedź, ja już planuję że spróbuję tej masy z Twojego przepisu... ta ciekawość :D
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !