Przepis i sposób przygotowania na: Tajskie zielone curry
W możdzierzu ucieramy suche składniki (ziarna+trawa cytrynowa) potem dodajemy zioła i składniki mokre.
Całość musi mieć konsystencje gęstej pasty.
W woku rozgrzewamy zwykły olej (nie oliwe bo ma zbyt intensywny aromat) wrzucamy paste. Smażymy ok 2-3min.
Zalewamy mlekiem kokosowym.
Wrzucamy warzywa w kolejności długości gotowania (zależy od uznania, dobrze wyglądają warzywa zielono-żółte. można dodać np. groszek cukrowy, paprykę, mini kolby kukurydzy itp)
Potem dodajemy kurczaka, owoce morza, rybę czy cokolwiek chcemy.
Na małym ogniu gotujemy do poł zmięknięcia. Mleczko musi trochę odparować i zgęstnięć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz brązowym cukrem. Na wierzch wyciskamy sok z limonki i posypujemy kolendrą. Całość musi mieć słodki smak z lekkim posmakiem limonki. Podajmy z ryżem;)