Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym
Z pomarańczy wyciskamy sok i ocieramy skórkę ( z jednej pomarańczy otartą skórkę zostawmy do musu). Roztapiamy 110g masła. Następnie oddzielamy 4 żółtka od białek i ubijamy je z cukrem. Kolejno dodajemy do masy jajecznej sok z pomarańczy, otartą skórkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz stopione masło. Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Pieczemy je na dużej blaszce około 40 minut w 180 stopniach.
Mus:
Na mus roztapiamy czekoladę wraz ze 100 gramami masła w kąpieli wodnej. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, masę należy zdjąć z ognia, dodać skórkę z pomarańczy i dwa żółtka. Masę wyrabiamy do gładkości. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z czekoladą. Musem przekładamy ciasto pomarańczowe nasączone wódką.