Sposób przygotowania

zaczynamy od ciasta:

Suche składniki łączymy, następnie cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę makową i delikatnie mieszamy.
Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuy w temperaturze 180 stopni.

krem:

Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń, resztę mleka gotujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy budyń, spirytus i sok z cytryny, dokładnie mieszamu.

poncz:

w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.

a teraz składamy ciasto :)

placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na ciasto wykładamy masę, a na niej układamy nasączone ponczem delicje

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Fajne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    AGNIESZKA103

    pysznosci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    smacznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    prezentuje się bardzo smacznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    a dziękuję za miłe komentarze
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Bardzo smaczny:)
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    ja robię inaczej, ale Twój przepis również mi się podoba
  • 2
    original
    Opublikowano

    Stenka

    często robię, bo dobre ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !