Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wieniec makowy

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
500 gram
drożdże
40 gram
mleko
200 ml
jajko
1 sztuka
żółtko jajek
1 sztuka
masło
100 gram
cukier
100 gram
Nadzienie:
mak
400 gram
cukier
200 gram
masło
40 gram
miód
2 łyżki
białko
2 sztuki
lukier
30 dag
bakalie
200 gram
kandyzowane owoce
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec makowy

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte z cukrem żółtko, całe jajo, resztę mąki i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i przykryj. Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel 3 razy. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smaż, mieszając przez 10 minut. Przestudź i połącz z pianą z białek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie i zwiń w rulon. Włóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 min w 200 st. C. Nałóż lukier, udekoruj kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 31.12.2011 10:57
napewno wypróbuje przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak