Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany tort makowy
Nagrzać piekarnik do 180st. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 2 łyzkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je. Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem, cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, skórką i migdałami. Natrzeć tortownice tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, polożyć na nim drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, nakryć 3 kołem ciasta. Piec godzinę a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Ochłodzić.