Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 180st. Nasmarować tłuszczem boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać i przepołowić gruszki, usunąć nasiona. Umyć i przebrać jeżyny. Przygotować karmel. Z 50g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem . Wlać go do formy. Ułożyć na karmelu połowki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyc jeżynami wolne przestrzenie między gruszkami. Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno oba jaja. Wsypać do kremu mąkę oraz proszek i zmieszac. Ciągle mieszając ,dodawać mleko aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki dużymi kawałkami. Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce, wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku 50min. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10min nie wyjmując z formy. Potem ostrożnie, odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe podawać ciepłę. Jako dodatek polecam bitą śmietanę lub lekko osłodzony twaróg śmietankowy

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !