Przepis i sposób przygotowania na: Rolada podana inaczej ( z masą serową i galaretkami)
Na samym początku należy przygotować ciasto - roladę. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, cukier z nutą wanilii, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub 40x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 17 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier, smaruje dżemem truskawkowym i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł.
W międzyczasie przyrządzam \"krem\". Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 1 szkl wrzątku. Do miski dodaje ser twarogowy, cukier z nutą wanilii. Wszystko ze sobą mieszam, np. za pomocą miksera. W osobnym naczyniu ubijam schłodzoną śmietanę 30 %. Do miski z serem dodaje tężejącą galaretkę. Mieszam. Następnie dodaje śmietanę, pokrojone w małą kostkę pozostałe galaretki. Wszystko ze sobą delikatnie mieszma. Gdy rolada ostygnie delikatnie kroje ją na około 1 cm kawałki.Dno i boki np. miski wykładam folią, na to dodaje kawałki rolady(tworzę tak jakby formę z rolady- kilka kawałków zostawiam na wierzch ciasta). Do przygotowanej formy wylewam masę serową. Układam pozostałe kawałki rolady. Wkładam do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc).
Źródłem inspiracji był dla mnie przepis ze strony:http://smaczniewkuchni.blogspot.com/2011/12/roladowy-tort-serowy.html