Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa
1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski 2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki 3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem 4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam 5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek Masa makowa 1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy 2- jajka ubijamy z cukrem na puch 3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy 4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle 5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką