Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski 2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki 3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem 4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam 5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek Masa makowa 1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy 2- jajka ubijamy z cukrem na puch 3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy 4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle 5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    octo

    świąteczny makowiec:) musi być na stole w święta
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo ładna i apetyczna
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Joanno,drożdży ma być 5 gram czy może dekagramów ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    Ewciu połowę kostki czyli 5deko :)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    no to kochan zdradz sekret , tak pięknie zwiniętej strucli czy to trzeba równo rozsmarować mak , i jak to mozliwe że ci nie pękła :) ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    bardzo lubię ciasta z makiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !