Sposób przygotowania

Bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, morele, owoce suszone kandyzowane(np. ananas), daktyle, figi, rodzynki - zalać mocnym trunkiem, najlepiej brandy, whysky lub śliwowicą wymieszaną z naparem herbaty tak, by w szklance bakalie były zalane. Zostawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Odcedzić z godzinę przed pieczeniem ale nie wylewać naparu z alkoholem.
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze!
Białka oddzielić od żółtek i z 2 białek ubić sztywną pianę.
Margarynę z cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać do masy pojedynczo żółtka. Połączyć z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dokładnie ucierać. Dodać rum. Następnie delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 2 białek. Delikatnie, najlepiej już za pomocą łopatki dodać do ciasta oprószone mąką bakalie.
Ciasto przelać do masy keksowej otłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Piec ok. 45-50 minut do suchego patyczka w temp. 180˚C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    muszę spróbować tego keksa, bo jak to tej pory nie trafiłam na dobry przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    swietny
  • 0
    10371650_872353579458561_3057513019799197911_n
    Opublikowano

    EmciaPichci

    pyszny!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia36

    Pyszny keks

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !