Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce obie mąki, przyprawę do pierników, sodę i szczyptę soli. Masło roztop razem z cukrem i miodem, odstaw do przestygnięcia. Przełóż do miski z mieszanką suchych składników, dodaj jajko. Zagnieć ręcznie lub zmiksuj mikserem gładkie i elastyczne ciasto.

Delikatnie podsypując mąką rozwałkuj do grubości pół centymetra i wycinaj foremkami ciastka.

Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz około 10 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie dekoruj lukrowymi pisakami oraz lukrem utartym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Komentarze

  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    piękne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    mniam! :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    z takich składników nie robiłam,ciekawa jestem jak smakują? to są twarde czy miękkie pierniczki?
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ciekawy pomysł na zdrowe ciasteczka
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Raczej twarde, ale nie jak kamień, takie bardziej chrupiące, mnie takie odpowiadają. Dla tych co lubią miękkie pierniki wystarczy je zostawić np. na talerzu na stole, a następnego dnia będą miękkie, a kolejnego dnia będą rozpływały się w ustach. Wszystko zależy od wilgotności powietrza w mieszkaniu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    są świetne i bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetnie wyglądają tak kolorowo
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ależ sliczne pierniczki , no właśnie ....pierniczki miękną jak poleżą....
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Masz rację Misiu. Jak chcemy je dłużej przechować to zamykamy w szczelnym pojemniku, a jak chcemy, aby były miękkie to wystarczy tego nie robić, a szybko zmiękną.
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajnie ozdobiłaś
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    U mnie by nie poleżała za dużo mam ciasteczkowych potworków:):):)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    takie ozdobienie wymaga zdolności, precyzji i cierpliwości, jestem pełna podziwu :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję caralajna, faktycznie potrzeba sporo cierpliwości, ale po ozdobieniu kilku ciastek nabiera się wprawy i zdobienie idzie całkiem sprawnie i szybko.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    rewelacyjne,ale z takiej mąki jeszcze nie robiłam:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Moim zdaniem w pierniczkach warto część mąki zamienić na żytnią razową, bo na ich smak nie wpływa, a jednak ciastka są nieco zdrowsze.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo dobra wskazówka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    po prostu arcydzieło, aż szkoda je zjadać
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    rewelacyjne takie pierniki, a jakie kolorowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    bardzo ładne i pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne i ładne
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    apetyczne, idealne na Święta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !