Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec
Kroki postępowania
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
10dag mąki
1 szklanka ciepłego mleka
Przygotować rozczyn, rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość.
40 dag mąki
7 żółtek
12 dag cukru
10 dag margaryny
Margarynę rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn, ugniatać ręką aż do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Wlać roztopioną margarynę i ugniatać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
75g orzechów włoskich
2 białka
0,5 szklanki cukru
MASA MIGDAŁOWA:
75g migdałów
2 białka
0,5 szklanka cukru
DODATKOWO:
15 dag moreli suszonych
15 dag rodzynek
30 dag powideł śliwkowych
W tym czasie, mielimy orzechy, mieszamy z cukrem i białkami, następnie mielimy migdały, mieszamy z cukrem i białkami. Suszone morele kroimy w paseczki.
Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części.
Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, układamy 1 część ciasta, następnie nakładamy skośnymi pasami na przemian masy, dżem i bakalie.
8 łyżek cukru brązowego
2 łyżki margaryny
Przykrywamy drugą cześcią ciasta.....
(to jest dość trudne, ja rozłożyłam sobie ciasto na szklanej desce, odklejałam nożem zakładając ciasto na rękę, całe nałożyłam do formy).
Tworzymy ponownie pasy mas, bakalii i dżemu i nakładamy 3 część ciasta.
Górę smarujemy białkiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min-1h w temp. 180 stopni.
Na koniec przygotowujemy polewę: rozpuszczamy margarynę z cukrem, polewamy ciasto odstawiamy do lodówki.