Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola
1,5 szklanki
cebula
2 szt
Goździki całe Prymat
2 szt
Sklep Prymat
mąka
1 łyżeczka
włoszczyzna
1 szt
kiełbasa
20 dag
olej
2 łyżki
sól i pieprz
do smaku
śmietana
2 łyżki
winogrona
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Przebraną i opłukaną fasolę namoczyć wieczorem w przegotowanej, przestudzonej wodzie. Następnego dnia włożyć do garnka z namoczoną fasolą cebulę naszpikowaną goździkami, oczyszczoną włoszczyznę i bez solenia na małym ogniu gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać, wyłożyć na rozgrzany olej, lekko podrumienić, wsypać mąkę, zamieszać, wlać wino, zagotować i odstawić, aby sos przestygł. Gdy fasola miękka wyjąć włoszczyznę, dodać pokrajaną w krążki kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze 1/2 godziny. Podając wlać śmietanę i zamieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak