Sposób przygotowania

W garnku stopić masło z cukrem i solą oraz 1/2 szklanki wody, zagotować i dodać do tego mąkę i trzymając na ogniu mieszać, aż całość będzie szklista, następnie wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka i dokładnie ubić najlepiej przy użyciu robota. Gładkie ciasto przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyciskać małe ciasteczka. Piec w temp. 200st około 15 min. Krem: Budyń ugotować jak tradycyjnie tylko na mniejszej ilości mleka (jeśli mamy budyń bez cukru to dodać do niego cukier)do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści, kiedy masło już się połączy z budyniem to całość wystudzić i kiedy będzie zimne połączyć z czekoladą Zimne ciasteczka ostrożnie przeciąć ostrym nożem i napełnić kremem, przykryć górą i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    hm mniam mniam...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    hm mniam mniam...
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oj, te są też super ale chyba nie odważę się zrobić ,bo nigdy ciasta ptysiowego nie robilam
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Misiu, spróbuj wyjdą na pewno :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Przymierzam się do ciasteczek ptysiowych już dłuższy czas... Pysznie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    paula902405

    wyglądają apetycznie, aż nabrałam ochoty na takie ptysie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ale fajowe:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !