Sposób przygotowania

Grzyby umyć, zalać 5 szklankami ciepłej wody i pozostawić na 2 godziny. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać i opłukać. Cebulę obrać i pokroić na cztery części. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły, dodać jarzyny, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy, posolić i gotować ok 40 min. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski, włożyć do wywaru, przyprawić pieprzem oraz solą i zagotować. Z masła i mąki ugnieść kulkę, dodać do zupy i zagotować. Zdjąć zupę z ognia i połączyć ze śmietaną. Zupę podawać z makaronem lub łazankami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !