Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grzybowa zabielana

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone
8dag
marchew
pietruszka
seler
5dag
biała część pora
3dag
cebula
śmietana 22%
szklanka
masło
łyżka
mąka pszenna
łyzka
natka pietruszki
łyzka
pieprz
6ziaren
Sklep Prymat
ziele angielskie
6ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa zabielana

Grzyby umyć, zalać 5 szklankami ciepłej wody i pozostawić na 2 godziny. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać i opłukać. Cebulę obrać i pokroić na cztery części. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły, dodać jarzyny, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy, posolić i gotować ok 40 min. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski, włożyć do wywaru, przyprawić pieprzem oraz solą i zagotować. Z masła i mąki ugnieść kulkę, dodać do zupy i zagotować. Zdjąć zupę z ognia i połączyć ze śmietaną. Zupę podawać z makaronem lub łazankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak