Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto pod bezową pierzynką

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka
3 szklanki
margaryna
1 kostka
cukier
3 łyżki
żółtko jajek
5 sztuk
proszek do pieczenia
1 łyżka
białko
5 sztuk
cukier
1 szklanka
mąka
2 łyżki
ponadto :
śliwki
1 kg
cynamon
do posypywania
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pod bezową pierzynką

Zagnieść składniki ciasta. Odłóż 1/3 i włóż ją do zamrażalnika. Resztę ciasta starannie wylep blachę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 min. w temp. 180oC. Schłodzone białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, porcjami syp cukier, aż piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż owoce na podpieczonym spodzie (miąższem do góry) i posyp cynamonem. Na wierzchu rozłóż pianę. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i posyp wierzch ciasta. Piecz dalsze 45 min. w temp. 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak