Przepis i sposób przygotowania na: Uszka
1.Grzyby suszone krótko namoczyc w zimnej wodzie,potem gotowac ok.1 godz.,odcedzic.
2.Pieczarki zetrzec na tarce/większe oczka/ i poddusic na oleju.
3.Cebulę pokroic i zeszklic na oleju.
4.Kapustę kwaszoną ugotowac z listkiem laurowym i zielem angielskim-ok.1 godz.,bez odlewania kwasu i potem odcedzic na sitku.
5.Ugotowane grzyby suszone,kapustę i cebulę zmielic.
6.Teraz połączyc wszystko razem z jajkiem i bułką, doprawic solą, pieprzem i maggi.
CIASTO:
Zagnieśc ciasto. Zeby się nie poparzyc wodą, mieszam mąkę i wodę łyżką.Ciasto musi byc miękkie. Zrobić wałeczek, pokroić na plasterki. Rozwałkować plasterek,
nakładac malutko farszu i sklejac ,tak jak pierogi, a potem rożki razem, najlepiej na palcu.
Gotowac w osolonej wodzie ok. 4 minut.