Sposób przygotowania

Tuszkę kaczki po oczyszczeniu dobrze wypłukać, natrzeć solą i kminkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żołądek i serce ugotować. Gotowane ziemniaki i podróbki przepuścić przez maszynkę, dodając surową wątróbkę. Do masy dodać: jajko, majeranek, sól, tartą bułkę oraz przesmażoną w tłuszczu, drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić tuszkę i zaszyć ją białą nicią. Skórkę natrzeć masłem lub margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, polać filiżanką gorącej wody i piec ok.1,5 godz., polewając często wytworzonym sosem. Na 5 min przed zakończeniem pieczenia polać kaczkę kilkoma łyżkami śmietany.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !