Sposób przygotowania

Do wysokiego garnka z pokrywką nalać pół szklanki oliwy, podgrzać, wrzucić czosnek, przekrojoną na pół cebulę i listek laurowy. Włożyć kuropatwę, oczyszczoną, umytą i osuszoną, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 35 min. Dolać wino, zestawić z ognia; gdy potrawa nieco ostygnie, wyjąć mięso, a resztę zawartość przetrzeć przez sito. Wlać resztę oliwy, zagrzać, dodać przecier i krojone w ćwiartki pomidory (usunąć skórkę i pestki). Dusić na małym ogniu przez 5 min. Kuropatwę podzielić i włożyć do garnka. Dolać 1,5 l wody i gotować, do zmniejszenia się ilości rosołu do 1,25 l. Wrzucić umyty i osączony ryż i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki. Potrawa powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Podawać na gorąco.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !