Sposób przygotowania

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła, ścieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy.

Śmietankę 30% - 0,2 szklanki ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru.

Kaki kroimy w kosteczkę.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Kilka kostek ananasa wrzucamy na dno kielicha i układamy na nim do połowy wysokości budyń przygotowany według powyższego przepisu. Na budyń układamy kaki (kilka kostek) i nakładamy na górę bitą śmietankę. Należy zrobić tak, by zostało miejsce na dwie łyżki tężejącej galaretki - zimną, lecz płynną galaretką polewamy śmietankę i na górę układamy jeszcze kostki kaki. Zdobimy kawałkiem ananasa i serduszkiem wyciętym z andrutów.

Odstawiamy do lodówki na 60-90 minut :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Mistrzyni budyniu! :) Pięknie wydląda :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    owocówka

    ładnie wygląda :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    przepięknie wygląda, nie jest trudny do zrobienia - spróbuję taki zrobić, bo nigdy nie robiłam deserów z kaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    pomysłowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    apetycznie wyglada ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    natalia.doradca

    świetny deserek :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !