Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kurczakiem i młodą włoszczyzną
Warzywa obieramy, kroimy w krążki, seler na małe kawałki. Do garnuszka wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, całą zieloną część selera, zalewamy 0,5 l wody zagotowujemy.
Kurczaka oczyszczamy , kroimy w małą kosteczkę, razem z porem dorzucamy do warzyw po 5 min gotowania, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy następne 5 minut.
Gotowe warzywa i kurczaka odcedzamy, odkładamy do miseczki, pozostały wywar przelewamy przez sitko, odstawiamy.
W garnku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, zasmażamy, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Do gotowego sosu dodajemy warzywa z kurczakiem - sos gotowy.
Do głebokich miseczek nakładamy makaron, na górę sos z warzywami, posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego!!!