Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z kruszonką
Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, ugniatać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Następnie powoli wlać masło i ugniatać, do czasu aż masło całkowicie się \"wchłonie\". Przyryć miskę ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na kawałki, formować podłużne bułeczki, wyłożyć na baszce, odstawić.
Przygotować kruszonkę: wymieszać margarynę, mąkę i cukier.
Bułeczki wysmarować jajkiem, posypac kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.
Gotowe podawać z domową konfiturą. Pycha!!! :)
Wyszło mi 7 bułeczek.