Przepis i sposób przygotowania na: Andrzejkowa sałatka
# 2 sredniej wielkości kolorowe papryki
# 3 pomidory srednie
# ogórek sałatkowy- wagowo tyle ile jest papryki , mniej- więcej
# 10-15 dkg szynki got .
# 6-7 dkg sera żółtego
Na sos:
# sok z pomidorów
# ocet balsamiczny
# olej
# sól
# pieprz
# bazylia
# czosnek
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.Papryki umyć, oczyścić i pokroić drobno w kostkę . Ogórka sałatkowego również pokroić w kostkę w ilosci mniej więcej tyle ile jest papryki . Pomidory sparzyć , zdjąc skórkę i miąższ pokroić w grubą kostkę , też mniej -więcej w takiej samej proporcji. Sok zaś z tych pomidorów zachować do sosu.Szynkę i ser pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. Następnie spory ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą sol,i dodać sok z pomidorów ,ok. 4 łyżek octu balsamicznego, bazylię świeżą pokrojoną ,bądż suchą ( ja miałam z torebki), dodać ze 4 łyżki oleju , trochę pieprzu i utrzeć na sos doprawiając do smaku.Gotowym sosem polać sałatkę, wymieszać i gotowe . sałatka ma fajny bazyliowo- czosnkowy posmak .