Sposób przygotowania

Mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, trzy żółtka, masło i niedużą ilość wody mieszamy dokładnie ze sobą. Składniki wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części.
Sześć żółtek oraz cukier puder ucieramy razem, a po chwili dodajemy do tego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mak, rodzynki oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dziewięć białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Jedną rozwałkowaną połówkę ciasta dajemy na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia i na to kładziemy masę makową, a na koniec drugą rozwałkowaną połowę ciasta. Makowiec pieczemy przez około 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !