Przepis i sposób przygotowania na: Rolada cytrusowa
Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do rondla i zagotować. Wrzący sok utrzeć z żółtkami. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno 5 dag cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie połączyć z ubitą pianą.
Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Mandarynki obrać, pokroić na drobno. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Połączyć z mandarynkami.
Zwinięte ciasto biszkoptowe rozwinąć. Po całości rozsmarować dżemem pomarańczowym, a następnie ubitą śmietaną mandarynkową. Zwinąć ciasto. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować czekoladą.