Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z fasoli
# 3 średnie ziemniaki ( ugotowane)
# 1 cebula
# bułka tarta
# olej
# łyzka margaryny
# sól
# pieprz
# majeranek
Wykonanie:
Obraną cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na patelni w łyżce margaryny.Następnie w rozdrabniaczu lub blenderem wszystko zmiksować tzn: miękką fasolę ( ja miałam Jasia), ugotowane ziemniaki ( nie mogą być rozlazłe tylko zwięzłe),jajko i żółtko, przysmazoną cebulkę i przyprawy. jeżeli masa jest zbyt rzadka dosypać trochę bułki tartej. Białko ubić lekko na pianę , formować małe kotleciki , pomazać troszkę pianą i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju., delikatnie odwracając, bo są dość łamliwe Samo przygotowanie ich jest dość proste natomiast formowanie ich i smażenie jest dla cierpliwych, z powodu lużnej masy. Za dużo bułki też nie możemy dać , bo stracą smak ale jak widać da się to zrobić..Swietnie smakują z surówkami i różnymi sosami.